
Vezels
Vezels nemen een bijzondere plek in binnen onze voeding want ze worden vaak niet verteerd door je lichaam. Dit lijkt tegenstrijdig maar juist daarom werken ze goed bij buikpijn, wanneer je niet kan poepen (obstipatie) of juist diarree hebt.
Oplosbaar en niet oplosbaar
De oplosbare vezels nemen vocht op en vormen zo een soort gelei. Ze verzachten en vertragen je ontlasting zodat je darmen de tijd krijgen om voedingsstoffen op te nemen. De onoplosbare vezels zorgen voor extra vulling in je darmen en bevorderen daarmee je darmperistaltiek (je weet wel die beweging in je darmen waardoor je kan poepen).
Waar zitten ze in?
Je vindt vezels vooral in groente en fruit, peulvruchten, volkoren granen zoals gerst en haver, je vindt het in quinoa noten, chiazaad en psyllium.
Vezels eten? vocht nodig!
Ga je meer vezels toevoegen aan je voeding? Helemaal top! 6- 8 glazen water drinken per dag zorgt er voor dat er ook voldoende vocht is om de vezels hun werk te laten doen.
Probiotica nemen?
Heb je darmklachten en neem je probiotica om de klachten te verminderen, realiseer je dan dat de probiotica zonder prebiotica (in de vorm van vezels) zijn werk niet kan doen. Met andere woorden, je hebt prebiotica nodig als voeding voor de probiotica. Probiotica zijn gedroogde darmbacteriën in een capsule. Je lost het poeder uit de capsule op in een glas lauwwarm water en neemt ze dan in, bij voorkeur 's avonds voor het slapengaan.
PDS klachten
Last van een opgeblazen buik, winderigheid? Kijk eens of je wel voldoende vezels binnenkrijgt. Bij winderigheid kan je de peulvruchten en volkoren tarweproducten het beste even een paar weken niet eten. Kies dan voor haver, zie hieronder of psylliumvezels (in combinatie met extra drinken).
Haverig voor haver
Haver is een volkoren product met meer eiwitten, onverzadigde vetzuren en vezels dan andere volkoren granen. Het is van nature glutenvrij en hartstikke gezond. Het bevat daarnaast b-vitamines, foliumzuur, magnesium, zink en ijzer en het zit volop antiokseltanten (zie mijn blog) En veel oplosbare vezels!
5 eetlepels maar
Het eten van zo’n 5 eetlepels haver per dag (circa 65-70 gram) werkt goed voor je gezondheid en je gewicht. Het valt onder de complexe koolhydraten, je zit er langer vol van waardoor het regulerend werkt voor je bloedsuikerspiegel. Maar het kent meer gezondheidsvoordelen. Regelmatig 70 gram haver eten zorgt voor verlaging van je cholesterol en helpt daarmee je hart en bloedvaten gezond te houden. Door de gunstige werking op je spijsvertering kan het de kans op darmkanker verlagen. Een erg goed alternatief dus voor die bruine boterham!
Avena
Haver is gezond voor je darmen, hart, huid en haar. Het helpt je huid gezond te houden en door de ontstekingsremmende eigenschappen helpt het tegen jeukklachten. Bovendien gaat je haar er van glanzen en het is goed voor de portemonnee.
Niet alleen als ontbijt!
Een ontbijt als overnight oats, haversmoothie, havermoutpap of een Bircher muesli, gecombineerd met (plantaardige) melk, banaan, appel, blauwe bessen, een handje ongebrande nootjes is heerlijk en vult goed. Ook lekker zijn appelcrumble, haverbanaanpannekoekjes, bananenbrood, haverkoekjes, granola, ontbijttaartjes. Je kan echt van alles maken van havermout, havermeel en havervlokken. Ook bestaat er haverbrood van desem. Haverkorrels zijn een goed alternatief voor rijst of pasta.
Kortom vezels zijn fantastisch en haver is met recht een superfood!
Uiteraard binnen een dieet met gezonde en gevarieerde voeding. Heb je last van coeliakie, kies dan voor ‘glutenvrije’ haver, haver die apart verwerkt is om kruisbesmetting met tarwe- of andere gluten te voorkomen.
Kan ik je helpen?
Heb je vragen over je gezondheid, kan ik je helpen met darmproblemen of wil je meer energie? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.
Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl
Reactie plaatsen
Reacties