
Hello healthy!
Het zijn je hormonen! Ja, dat zal allemaal wel zo zijn maar hoe werkt dat dan met die hormonen en wat heeft dat eigenlijk te maken met gezond zijn? Ik legt het je graag uit, met humor (waar dat kan) over gezond eten en een gezonde leefstijl.
Wintertijd
In de winter krijgen veel mensen last van een verkoudheid of griep. Zo’n virus kan toeslaan wanneer we verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld door vermoeidheid, stress of omdat je een dagje ouder wordt. Ook is het weer van invloed, omdat de zon minder schijnt en er minder daglicht is, maak je ook minder vitamine D aan. En die vitamine D helpt je afweer juist.
Twee keer
Eigenlijk heb je twee verschillende immuunsystemen. Het aangeboren immuunsysteem werkt snel en kort en reageert direct heel breed op alle ziektemakers. Het adaptieve immuunsysteem is een lerend systeem. Het onthoudt welke je al gehad hebt en komt zo'n virus weer voorbij dat wordt het herkend en gelijk onschadelijk gemaakt.
Koorts
Heb je koorts of krijg je een ontsteking? Heel vervelend maar dat is in dit geval juist goed. Je immuunsysteem is hard aan het werk om virussen en bacteriën te bestrijden. Na een paar dagen rust ben je er weer bovenop en beschermd tegen het virus wat je onder de leden had.
Zelfzorg
Om de kans op griep te verlagen en je immuunsysteem een handje te helpen versterken kan je het beste gezond eten, voldoende bewegen (ook buiten). Heeft zo'n virus je toch te pakken? Neem dan voldoende rust te nemen, drink een warme kop gemberthee en zorg voor voldoende slaap. Laat die makkelijke hap en suikers maar staan en eet juist groene groente en fruit, dan ben je er zo weer bovenop.
Weerstand verhogen
Wat kan je zelf doen om je weerstand preventief te verhogen? Er zijn een aantal stoffen die je hiervoor kan inzetten. Vitamine C en zink werken goed samen en helpen om je immuunsysteem te versterken. Je kan dit natuurlijk als supplement nemen maar ook in voeding vind je veel van deze stoffen. Vitamine C vind je in sinaasappels, kiwi, paprika, koolsoorten en kruiden zoals peterselie. Zink vind je in onder andere in kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren, peulvruchten, zaden en pitten. Zowel vitamine C als zink heb je dagelijks nodig.
A banana a day..
Vitamine D3 is ook belangrijk voor je immuunsysteem, deze vitamine haalt je lichaam uit zonlicht op je huid. We maken er zomers een voorraadje van aan. In de winter hebben we natuurlijk veel minder zonlicht en raakt dat voorraadje langzaamaan op. Het kan dan handig
zijn vitamine D3 in te nemen (via een oliecapsule). Heb je naast een verminderde weerstand ook last van een beetje een depri gevoel? Dan kan het zijn dat je een groter tekort hebt. Ga dan naar je huisarts en vraag om een bloedtest. Magnesium kan je ook helpen bij depressieve gevoelens. Dat vind je onder andere in banaan. A banana a day, keeps the docter away!
Oma’s kippensoep
Waarom is oma’s kippensoep dan zo gezond als je grieperig of verkouden bent? Oma maakte kippensoep vers. Ze trok de bouillon van vette kippenbouten met bot en voegde er uien en groente toe. De bouillon met het vet uit de kippenbouten helpen je darmen gezond te blijven en de uien werken ontstekingsremmend en geven quercetine af. Quercetine is een wat minder bekend voedingsstofje dat heel gezond is om je weerstand wat op te krikken. Je vindt het onder andere in uien, bessen, rode druiven, appels en thee en in die kippensoep van oma.
IJzer zonder vlees
Ben je vegetarier? Let dan ook op of je voldoende ijzer binnenkrijgt. Het zit naast vlees in groene groenten, noten en volkoren producten. Popeye wist het wel, die at veel spinazie waar hij ijzersterk van werd!
Wil je meer weten over hormonen of hoe je met een gezonde leefstijl jouw gezondheid een handje kan helpen? Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.
Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl
Reactie plaatsen
Reacties