Het ei of de kikkererwt

Gepubliceerd op 28 maart 2025 om 08:30

Eiwitten of proteïnen

Een ei bevat eiwit, ja dûh zul je denken. Maar een kikkererwt bevat ook eiwit. Hoe zit dat?
Een ei bestaat uit eigeel en eiwit en het bevat eiwitten (of proteïne) als voedingsstof. Net als in die kikkererwt, daar zitten ook eiwitten of proteïne in.

 

Ei hoort erbij

Een ei bestaat dus uit eigeel en eiwit.
Het eigeel bevat cholesterol wat een bouwstof is voor hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron. Dit zijn de geslachtshormonen.  Cholesterol is daarom een belangrijk stofje. Te veel ervan is niet gezond maar zonder kan je lichaam niet. 

Het eiwit is belangrijk voor de aanmaak van andere hormonen zoals insuline, schildklierhormonen, dopamine en serotonine gemaakt. Die laatste twee zijn neurotransmitters.

 

Waar heb je die eiwitten nou voor nodig?

Eiwitten (of proteïne) heb je nodig als bouwstof voor ontzettend veel delen en functies van je lichaam. Het zijn bouwstoffen voor de aanmaak van hormonen maar ook als bouwstoffen voor je huid, haar, spieren, botten, gebit. Eiwitten worden ook gebruikt als brandstof voor je cellen. Je hebt eiwitten nodig voor je spijsvertering (ze heten dan enzymen) en je immuunsysteem. Je lichaam bevat maar liefst meer dan 10.000 verschillende eiwitten.

 

Eiwitten eten in variatie

Je kan je voorstellen dat eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van het dieet is. Er zijn veel verschillende eiwitten met elk hun eigen functie. Je lichaam kan een aantal ervan zelf aanmaken uit je voeding. Andere eiwitten moet je dagelijks uit je voeding halen oftewel die moet je zelf eten, dit zijn de essentiële eiwitten.

 

Variatie in je voeding is ook hier belangrijk zodat je niet steeds dezelfde eiwitten eet en daardoor een tekort krijgt aan de andere essentiële eiwitten.

 

Hoeveel en waar zit het in?

Je hebt ongeveer 1 gram eiwit (0,8 – 1,2) per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.
Sport je veel dan kan je vaak wat meer eiwitten gebruiken. Laat je hier in vooral adviseren.

Eiwitten vind je in vlees, vis, eieren, zuivelproducten als melk en yoghurt maar ook in volkoren granen, soja, tahoe, tempé, peulvruchten (zoals die kikkererwten), noten en zaden.

 

Overdaad schaadt

Net als een tekort aan eiwitten kan ook een overdaad aan eiwitten zorgen voor vervelende reacties Een teveel aan eiwitten wordt eerst als brandstof gebruikt. Het stofje wat dan ontstaat wordt via je nieren en urine uitgescheiden.

Een echte overdaad geeft dan ook overbelasting van de nieren, ontregelt je lever en je immuunsysteem en het is gelinkt aan verhoogde zuurgraad van je bloed en ‘last but not least’ aan obesitas.

 

Allergie: ik eet ’t nie

En dan zijn er eiwitten waarvan je een allergische reactie of een allergie van kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is caseïne (uit melkproducten), gluten (uit granen), of een allergie voor noten of schaal- en schelpdieren.

 

Kan ik je helpen?

Wil je meer weten hoe je met een gezonde leefstijl jouw gezondheid een handje kan helpen? Kijk dan eens op hormoon-vitaal.nl. Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.