Overstromen

Gepubliceerd op 15 augustus 2024 om 16:32

Overstromen

Wanneer de benzinetank van je auto vol is maar je tankt nog even door dan stroomt het over. Logisch toch? Nou, dat gebeurt bij mensen (en dieren) ook! Alleen stroom je dan over door het aanmaken van vet, beginnend bij je buik.

Op dieet, opgelost, toch?

Even een tijdje minder eten dan is dat zo weer opgelost toch? Nou, dat werkt toch net even anders dan bij een te volle benzinetank. En dat komt door je hormonen. Ja, daar zijn ze weer!

Lekker grazen de hele dag

Een van de eerste hormonen die uit balans raken is insuline. Als je 8 keer op een dag eet, ook kleine beetjes, stijgt je bloedsuikerspiegel. Je hebt dan ook 8 keer per dag insuline nodig om je bloedsuikerspiegel weer omlaag te brengen. Je lichaam slaat de bloedsuikers (glucose) op als reserve voor tijden dat je minder te eten hebt. De glucose wordt opgeslagen in je lever, daarna in de spieren en ten slotte als vet. Ga je wandelen, zwemmen of sporten dan wordt het voorraadje in je lever als opgemaakt.

Waarom eten we eigenlijk vaak (te) veel?

Once upon a time, heel lang geleden, renden we rond in een berenvel rond op zoek naar wilde dieren om op te jagen of we zochten noten of planten om ons te voeden. Om aan voedsel te komen moesten we dus hard aan het werk en veel bewegen. Er was niet altijd vlees of vis beschikbaar en soms was er weinig te eten. De perioden met voldoende voedsel werden afgewisseld met perioden van schaarste.

Dat oerbrein, een deel van onze hersenen, zoekt naar een snelle beloning. Het werkt nog hetzelfde als in de oertijd. Het wil zo veel mogelijk eten verzamelen, een voorraadje aanleggen voor de tijd dat er te weinig is. En dat was prima voor de oermens.

Even een vette bek halen

Maar ja, in onze tijd is er eten in overvloed zonder perioden van schaarste. Je kan bijna niet ontkomen aan eten. Je gaat gewoon even naar de supermarkt, de patatzaak, even sushi ophalen of pizza. Je hoeft er hoogstens een paar minuten voor te lopen of te fietsen waar je weinig energie voor verbruikt. Gemak dient de mens maar is dat wel zo?

Gemak is ongezond

We verbruiken te weinig energie als we de hele dag zitten terwijl we te veel en te vaak eten. De voeding die we eten (zo’n 80% van de voeding uit de supermarkt) is fabrieksmatig bewerkt. Er zijn bijvoorbeeld e-nummers en suikers aan toegevoegd. Dit zorgt dat onze hormonen uit balans raken.

Uit balans

Gewicht verliezen wordt steeds lastiger, de hoeveelheid vet gaat omhoog. Het buikvet gaat ook hormonen aanmaken in een poging om de balans terug te vinden. Te veel vet zorgt op den duur voor een heleboel andere kwalen zoals slecht slapen of een hoge bloeddruk.

Een gezond vetpercentage voor mannen ligt rond de 17%. Voor vrouwen ligt dit hoger, rond de 25%!

Ga ik gewoon veel minder eten, toch?

Af en toe een dagje minder calorieën eten dan je nodig hebt is een goed idee als je al gezond eet. Veel minder eten als je overgewicht hebt, is geen goed idee. Het vertraagt je spijsvertering tijdelijk en helpt niet mee om je hormonen te herstellen. Je kan beter zoveel mogelijk onbewerkt gaan eten en minder vaak per dag.

Bewegen

Dagelijks bewegen is een heel goed idee. Ga wandelen, zet je stappenteller op 2.000 stappen meer per dag. Beweeg thuis en gebruik er gewichtjes bij, zoek een online beweegcoach die past bij jou niveau en daag je zelf uit. Zo verbruik je opgeslagen suikers, maak je spieren aan en raak je vet kwijt.

Veranderen kan, je bent het waard!

We hebben nieuw gedrag nodig om ons te helpen gezondere keuzes te maken als het gaat om leefstijl Het ‘mensbrein’ is een ander deel van je hersenen. Hiermee kunnen we onszelf activeren om andere keuzes te maken en nieuw gedrag aan te leren. Je hormonen komen meer in balans en je krijgt de regie over je leven weer terug.

Zin geven

Een mooie oefening om minder stress en meer zingeving in je leven te krijgen is een dankbaarheidsoefening. Dankbaarheid voor wat er op dit moment ook in je leven is, helpt het geluksgevoel te activeren waardoor je makkelijker het mensbrein activeert en goede keuzes voor jezelf kan maken.

Ik ben dankbaar voor…

Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.

Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.