Lekker slapen is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. We hebben slaap nodig om te kunnen herstellen van de dag er voor. Wat je overdag meemaakt, hebt gegeten, gevoeld en gedacht krijgt ’s nachts de rust en mogelijkheid om verwerkt te worden zodat je weer voldoende ruimte hebt voor een nieuwe dag.
Daglicht en slapen
Wanneer het donker wordt maak je het hormoon melatonine aan dat er voor zorgt dat je lekker kan inslapen. Die telefoon kan je daarom ook beter ergens anders neerleggen. In de ochtend zorgt het hormoon cortisol er voor dat je weer fris en fruitig je bed uit springt, als je tenminste lekker geslapen hebt. Een groot deel van de Nederlanders lijkt daar toch wat moeite mee te hebben. Het inslapen of doorslapen lukt niet goed.
Wat kan je zelf doen om lekker te kunnen slapen?
Inslapen en doorslapen gaat een stuk beter in een donkere kamer zonder al te veel geluiden. Je telefoon kan je daarom beter een paar uur voor het slapengaan wegleggen. Heb je geen verduisterende gordijnen? Probeer het dan eens met een slaapmasker. En is het lawaaiig om je heen, bijvoorbeeld door die snurkende bedgenoot? Dan zijn die good old oordoppen misschien een uitkomst voor je.
Koele slaapkamer, warme bedsokken
Enne, je slaapt ook beter in een koele slaapkamer, ergens rond de 17 graden. Lekker onder een ventilerend dekbed of deken. Dat geeft je lichaam het sein dat je wilt rusten. Sommige mensen gebruiken ook een verzwaringsdeken die helpt om te ontspannen en zo in slaap te komen.
Bedsokken bestaan trouwens ook nog steeds voor als je je voeten niet warm kunt krijgen, natuurlijke stoffen zorgen er voor dat je niet onnodig gaat zweten.
Een raampje open voor wat frisse lucht is ook fijn voor wat zuurstof. Kan je raam niet open, kijk dan eens of een luchtzuiverende plant een optie voor je is.
Vaak wakker
Je slaapt in verschillende fases die samen een slaapcyclus zijn. Na zo’n slaapcyclus doet je lichaam vaak even een check, is het te koud, te warm, moet ik plassen, heb ik dorst? Vaak merk je dit helemaal niet en ga je zo door naar de volgende slaapcyclus. Word je nu toch te wakker of ga je naar de wc en lukt het inslapen niet? De 4-7-8 methode kan dan misschien helpen. Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden vast. Adem 8 seconden lang heel rustig uit door je mond. Slaap lekker!
Heb je vragen over slaap of kan je ik je op een andere manier helpen, neem dan gerust contact met me op of maak een gratis kennismakingsafspraak.
Roelande Hilbers
Reactie plaatsen
Reacties