Vetzuurbalans, wat is het en waarom zou je dit willen testen?
Ons lichaam heeft gezonde vetten uit voeding nodig, bijvoorbeeld om hormonen aan te kunnen maken en je hersenen van voeding te voorzien.
Er zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren bestaan uit omega-3, omega-6 en omega-9. we krijgen vaak te weinig omega-3 en goede omega-6 vetten binnen. De onverzadigde vetzuren zijn ook vaak uit balans, dat wil zeggen dat we vaak te veel omega-6 via onze voeding binnenkrijgen ten opzichte van omega-3.
Vette vis en algen - omega-3 vetzuren
Omega-3 is te vinden in vette vis (zalm, haring, makreel), avocado, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten e.a. Omega-3 zorgt ervoor dat de celmembranen (celwand) beter toegankelijk zijn. Omega-3 vetzuren zijn goed voor de gezondheid van het hart, de bloeddruk, het gezichtsvermogen en de hersenen. Voldoende omega-3 zorgt er voor dat voedingstoffen beter opgenomen worden. Tijdens de zwangerschap helpt omega-3 bij een goede ontwikkeling van de ogen van je ongeboren kindje en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Omega-3 werkt ontstekingsremmend.
Plantaardige en transvetten - omega-6 vetzuren
Omega-6 krijgen we makkelijk met onze dagelijkse voeding binnen. Het zit in vlees, in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het is terug te vinden in bewerkte producten zoals koek, snoep, brood en andere kant en klare producten. Te veel Omega-6 uit voeding werkt ontstekingsbevorderend.
Olijfolie - omega-9 vetzuren
Omega-9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en vind je olijfolie (extra vergine), olijven, noten en avocado’s zijn goede bronnen. Omega-9 verlaagt het 'slechte' cholesterol. Hier krijgen we vaak voldoende van binnen.
In verhouding
De beste verhouding tussen de inname van omega-6 en omega-3 is 3:1
Helaas is deze verhouding bij veel mensen ernstig verstoord, soms zelfs in de verhouding 15:1. We krijgen vaak te veel omega-6 vetten binnen. Dit komt door een verkeerd voedingspatroon met veel transvetten. Gebruik daarom liever olijfolie in plaats van zonnebloemolie om in te bakken. Extra vergine oliën zoals extra vergine olijfolie maar ook druivenpitolie of sesamolie gebruik je onverhit over een salade of Azatisch gerecht.
Uit balans
Klachten die je kan ervaren wanneer deze vetzuren uit balans zijn:
- Verminderde energie
- Vermoeidheid
- Depressie
- Huidklachten (eczeem)
- (Chronische) ontstekingen
- Overgangsklachten
- Overgewicht
- Oogproblemen
- Concentratieverlies
- Hart en vaatziekten
- Diabetes type 2
- Gewrichtsklachten
Eet je minder dan 2 keer in de week vette vis dan kan een Omega-3 supplement je echt helpen om de vetzuurbalans op orde te krijgen.
Omega-3 vetzuren bestaan uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
Vitamine D3 wordt ook vaak toegevoegd aan een Omega-3 supplement.
Meten is weten, doe een test!
Wil je graag weten hoe het met jou vetzuurbalans staat? Kom dan langs voor een vetzurentest met advies. Dit kan bij het intakegesprek of in een vervolgconsult. Voor meer informatie kan je ook eerst een gratis kennismakingsafspraak maken.
Reactie plaatsen
Reacties