Hello Healthy – de overgang, d’r op of d’r onder
Zweten, opvliegers, een drijfnat bed, je haar wordt grijs en je krijgt vet rond je middel terwijl je hetzelfde eet als anders. Je gaat van jonge, actieve blom naar een ouwe, grijze oma met een knot in je haar, een breiwerkje onder je oksel in de schommelstoel met de kleinkinderen aan je voeten.
Menopauze
De overgang, ook wel menopauze genoemd, zijn de jaren waarin je als vrouw van vruchtbaar naar niet vruchtbaar gaat. De eitjes zijn op, je kan niet langer zwanger worden en je ondergaat de grote hormoonwissel. Een jaar na je laatste menstruatie is het moment waarop je kan zeggen dat je in de menopauze bent. Pauze is echt een misleidend woord want deze nieuwe situatie is niet tijdelijk maar blijvend.
Wat gebeurt er nu eigenlijk?
In de overgang verlies je als vrouw drie hormonen: oestradiol, progesteron en ongeveer de helft van je testosteron. Dit heeft grote gevolgen voor een vrouw. Alleen het hormoon oestrogeen (waar oestradiol toe behoort) heeft al meer dan 400 functies in haar lichaam.
Symptomen
Het is dus niet zo gek dat de overgang voor veel klachten kan zorgen. Een aantal klachten zoals opvliegers en nachtzweten zijn wel bekend maar wist je dat er meer dan 50 verschillende overgangssymptomen bestaan? Ze variëren van depressie, paniekaanvallen, vergeetachtigheid tot gewrichtsklachten, droge oren en ook tandvleesproblemen. Niet iedereen heeft alle klachten, gelukkig maar. Iedere vrouw is anders en uniek.
Hoe lang duurt het?
De overgang kan van een paar jaar tot wel 10 jaar duren. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze wordt vastgesteld is ongeveer 52 jaar maar er zijn ook vrouwen onder 40 jaar die al in de overgang komen. Helaas neemt dit aantal toe zonder dat we precies weten wat de oorzaak is. De periode voorafgaand aan je menopauze (je laatste menstruatie) tellen daarin ook mee, in deze jaren schommelen de hormoonwaardes en zorgen ze voor de meeste klachten.
Voeding en leefstijl
Voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan de klachten die je hebt. Roken, alcohol, veel suikers en vetten, weinig beweging, veel stress, het is allemaal van invloed op je hormonen en de balans er tussen. Je kan vaak met enkele veranderingen al een positief resultaat bereiken en daarmee is het echt de moeite waard om te kijken naar wat je kan aanpassen aan je leefstijl.
Bij de huisarts
Het ontbreekt veel (huis)artsen nog aan voldoende kennis over de menopauze. Ze kunnen een vrouw in de overgang daarom vaak onvoldoende informatie geven. De pil wordt vaak voorgeschreven bij overgangsklachten of mag juist niet meer geslikt worden. Er wordt vaak medicatie voorgeschreven als antidepressiva, bloedverdunners of onstekingsremmers en slaaptabletten. Dit helpt vrouwen vaak onvoldoende en de medicatie geeft vaak bijwerkingen.
Bio-identiek
Gelukkig is er steeds meer bekend over de overgang, de bijbehorende klachten en wat kan helpen. Leefstijlveranderingen kunnen bijdragen aan het verminderen van je klachten maar je krijgt je hormonen er niet mee terug. Je kan je arts of gynaecoloog vragen om bio-identieke hormoonsuppletie (bhst). Bhst kan helpen een deel van de hormonen te vervangen. Ook heeft het een gunstige werking op het ontstaan van onder andere hart- en vaatziekten, osteoperose en dementie.
Heb je vragen of kan ik je helpen met advies? Neem dan gerust contact op of plan een gratis kennismakingsgesprek in.
Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl
Reactie plaatsen
Reacties