Minder zonneschijn en meer regen en koude dagen. In de wintermaanden maak je minder vitamine D aan, terwijl die nou juist zo goed is voor je weerstand. Niet alleen een tekort aan vitamines zorgt voor een slechtere weerstand, ook slaapgebrek, stress, te weinig beweging en een ongezonde voeding zorgen ook dat je minder fit bent. Je bent extra vatbaar voor het griepvirus en binnen mum van tijd zit jij snotterend op de bank. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe zorg je voor een goede weerstand?
Attack en kil
Is het dan heel erg om griep of een verkoudheid te krijgen? Nee hoor. Wanneer je griep krijgt, gaat je immuunsysteem reageren, het zorgt dat de juiste killercellen actief worden die het virus aanvallen en bestrijden. Attack en kill is in dit geval dan juist goed, vaak krijg je koorts en dit geeft aan dat je immuunsysteem goed werkt. Daarnaast krijg je een loopneus, je niest en hoest om het virus er uit te werken. In een paar dagen ben je er weer bovenop en ben je beschermd tegen het virus wat je onder de leden had.
Weerstand verhogen met bekenden
Wat kan je zelf doen om je weerstand te verhogen? Vitamine C en zink werken samen en helpen zo preventief om je immuunsysteem te versterken. Vitamine C vind je in sinaasappels, kiwi, paprika, koolsoorten en kruiden zoals peterselie. Zink vind je in onder andere in kaas, noten, vlees, schaal- en schelpdieren,. Zowel vitamine C als zink heb je dagelijks nodig.
Ain’t no sunshine
Vitamine D zorgt voor versterking van je weerstand en voor het aanmaken van stoffen waardoor je je happy voelt. Zomers haal je twee derde van je vitamine D uit zonlicht. Je bouwt dan een voorraadje op. In de winter hebben we natuurlijk veel minder zonlicht en maak je daarom minder vitamine D aan. Toch is het belangrijk om buiten te komen, even een frisse neus halen en regelmatig je huis luchten.
Vette vitamine D
Je kan vitamine D ook uit voeding halen zoals vette vis: haring, zalm en makreel. Ook in vlees, eieren en volle zuivelproducten zit wat vitamine D. Eet je vegetarisch of veganistisch? Het kan dan handig zijn om vitamine D3 in te nemen (via een oliecapsule). Winterdepri? Dan kan het zijn dat je een groter tekort hebt. Je huisarts kan dit vaststellen door bloed prikken.
Drink!
Door voldoende water te drinken help je je lichaam de afvalstoffen af te voeren. Zeker een goed idee om dat te doen wanneer je grieperig of verkouden bent. Vind je dat lastig? Begin dan je dag met een nieuwe, goede gewoonte. Drink 1 of 2 glazen lauw water na het opstaan. Je vult dan gelijk het vochtverlies van de nacht aan.
Oma’s kippesoep
Waarom is oma’s kippensoep dan zo gezond als je grieperig of verkouden bent? Als je net zo’n oma had als ik maakte ze de kippensoep vers. Ze trok de bouillon van vette kippenbouten met bot en voegde uien en groente toe. Het laagje vet wat bovenop dreef gooide ze niet weg. De bouillon met het vet uit de kippenbouten helpen je darmen gezond te blijven, de uien werken ontstekingsremmend en de groenten zorgen voor vezels.
Kortom
Gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende water drinken zorgen er voor dat je minder snel ziek wordt. En het zorgt er voor dat je een gezond gewicht houdt. En dat is ook weer heel gunstig voor je immuunsysteem.
Heb je vragen of kan ik je helpen? Neem dan gerust contact op of maak een gratis kennismakingsafspraak.
Roelande Hilbers
Hormoon-vitaal.nl
Reactie plaatsen
Reacties